سرترالین چیست؟

 

سرترالین

اسامی تجاری: زولوفت، اسنترا

نوعی داروی ضد افسردگی و ضد اضطراب است که در درمان وسواس هم کاربرد دارد. از موارد دیگر مصرف می توان به حملات پانیک  ،سندرم پیش از قاعدگی و انزال زودرس نیز اشاره کرد.

عوارض جانبی

گرفتگی و پرش ناگهانی عضلات، تب، سرگیجه، خشکی دهان، افزایش احساس تشنگی، خستگی، تغییرات ناگهانی و بی‌اراده خلق و خو، تپش قلب، راش پوستی، احساس خارش در پوست، تهوع، احساس منگی، ناراحتی معده، کاهش تمایلات جنسی، تاخیر در انزال و خونریزی‌های غیرطبیعی (نقاط قرمز در سطح پوست)،

تداخل دارویی

اگر داروهای زیر را مصرف می کنید با پزشک خود درمیان بگذارید:

داروهای ضدافسردگی، سایمتدین، دیازپام، تولبوتامید، داروهای پارکینسون، کلونیدین، رسپریدون، لینزولید، متیلن بلو، فنی توئین، کاربامازپین

حساسیت دارویی

گرچه حساسیت دارویی شدید به داروی سرترالین عارضه ای نادر است اما نباید به سادگی از کنار آن گذشت. بنابراین در صورت پدید آمدن هر یک از علایم حساسیت دارویی بایستی بلافاصله به یک مرکز درمانی مجهز مراجعه نمایید. شایع‌ترین علایم حساسیت دارویی عبارتند از:

  • واکنش پوستی نظیر زدن جوش‌های ریز (راش پوستی)
  • تورم لب‌ها و صورت (آنژیوادم)
  • سرگیجه شدید
  • تنگی نفس

مقدار و نحوه مصرف

دوز قرص سرترالین به میزان پاسخ شما به دارو، شدت مشکلتان، سن و همچنین سایر داروهایی که مصرف می‌نمایید وابسته می‌باشد. برای کاهش عوارض این دارو ممکن است پزشکتان به شما توصیه نماید این دارو را ابتدا از دوزهای پایین شروع نمایید و میزان آن را به طور تدریجی افزایش دهید تا به میزان تجویز شده برسد. شما بایستی برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف قرص خود ساعتی را برای خوردن آن تعیین نمایید. همچنین باید از کاهش یا افزایش میزان داروی خود بدون مشورت با پزشک جداٌ خودداری نمایید.

مصرف داروی سرترالین همراه غذا می‌تواند عوارضی نظیر تهوع را تا حدودی کاهش دهد. در صورتی که مصرف این دارو موجب خواب‌آلودگی شما گردد ممکن است پزشک شما به شما توصیه نماید تا این دارو را قبل از رفتن به رختخواب و خواب مصرف نمایید.

نکاتی که در رابطه با مصرف سرترالین باید بدانید:

  1. برای دستیابی به اثر ضدافسردگی دارو ممكن است تا ۴ هفته زمان لازم باشد.
  2. از قطع مصرف ناگهانی دارو باید خودداری كرد و بهتر است مصرف آن تحت نظر پزشک بوده و به تدریج قطع شود.
  3. به دلیل احتمال بروز سرگیجه، اختلال در تصمیم‌گیری، تفكر و مهارت‌های حركتی، تا روشن شدن اثرات دارو در بیمار، هنگام رانندگی یا انجام كارهایی كه نیاز به هوشیاری دارند، باید احتیاط نمود.
  4. بیمارانی كه احتمالاقدام به خودكشی در آنها وجود دارد، نباید مقادیر زیاد دارو را بطور یکجا در اختیار داشته باشند.
  5. این دارو ممکن است تا حدودی موجب کاهش ترس، اضطراب و حملات پانیک شود.
  6. ممکن است داروی سرترالین موجب کاهش علایم گرگرفتگی دردوران یائسگی نیز گردد.
  7. در صورتی که شما این دارو را برای کاهش علایم سندرم پیش قاعدگی مصرف می‌کنید، ممکن است توسط پزشک خود توصیه شوید که این دارو را به طور روزانه برای دو هفته مصرف نمایید.
  8. این دارو ممکن است برای جنین عوارضی به همراه داشته باشد. بنابراین به خانم‌هایی که قصد بارداری دارند یا در حین مصرف این دارو باردار شده‌اند توصیه می‌شود تا موضوع بارداری را با پزشک خود در میان بگذارند.
  9. گرچه تا کنون گزارشی مبنی بر آسیب بر کودک حین دوران شیردهی گزارش نشده است، شما بایستی در صورت قصد شیردهی به فرزند خود با پزشک خود مشورت نمایید.
  10. در طی مصرف این دارو از مصرف الکل خودداری کنید.

سرترالین می تواند باعث  نتیجه مثبت کاذب در  آزمون غربالگری اعتیاد  شود. اگر شما یک نمونه ادرار برای غربالگری اعتیاد به آزمایشگاه  ارائه می دهید ، کارکنان آزمایشگاه را از این که  شما سرترالین مصرف می کنید، آگاه کنید.

همچنین به طور ناگهانی استفاده ازدارو  را پس از استفاده طولانی مدت متوقف نکنید. برای جلوگیری از علائم ترک در هنگام توقف استفاده از این دارو ، با دکتر خود مشورت کنید.

این دارو باید در دمای اتاق به دور از گرما و رطوبت، نگهداری شود.

در صورتی که داروی دیگری نیز مصرف می کنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا ممکن است لازم باشد پزشک، شما را از نظر بروز برخی عوارض جانبی تحت نظر داشته باشد. بخصوص داروهای زیر:

:: داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین.

:: داروهای ضد افسردگی مانند: آمی تریپتیلین، آموکساپین، کلومیپرامین، دزیپرامین، دوکسپین، ایمی پرامین، نورتریپتیلین، پروتریپتیلین، و تریمی پرامین.

:: آسپیرین و سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن.

:: سایمتیدین

:: دیازپام

:: لینزولید

:: لیتیم

:: داورهای مورد استفاده برای درمان اضطراب، پارکینسون، و داروهای ضد تشنج

:: داروهای مورد استفاده برای درمان آریتمی مانند فلکائینید و پروپافنون

:: متیلن بلو

:: داروهای خوراکی برای دیابت مانند تولبوتامید

:: داروهای مورد استفاده برای درمان میگرن مانند: آلموتریپتان، الِتریپتان، فرواتریپتان، ناراتریپتان، ریزاتریپتان، سوماتریپتان و زولمیتریپتان

:: آرامبخش ها

:: سیبوترامین

:: داروهای خواب آور

در صورت ابتلا به هر یک از بیماری های زیر (یا داشتن سابقه قبلی ابتلا به آنها) به پزشک خود اطلاع دهید.

:: حمله قلبی

:: تشنج

:: بیماری قلبی

:: بیماری کبدی

در صورت بارداری، به خصوص ماه های آخر بارداری، تصمیم به باردار شدن و یا شیردهی

سایر ملاحظات

سرترالین ممکن است موجب ایجاد گلوکوم با زاویه بسته نماید (اختلالی که در آن مایع درون چشم نمی تواند جریان یابد و این کار باعث افزایش ناگهانی فشار داخل چشم و اختلال در بینایی می شود). قبل از دریافت سرترالین بهتر است تحت معاینه چشم پزشکی قرار بگیرید.

 در طول مصرف دارو به نکات زیر دقت نمائید:

:: جهت بررسی پیشرفت درمان مرتبا” با پزشک در ارتباط باشید.

:: در صورت نیاز به استفاده از داروهای دیگر، حتما” پزشک را مطلع نمایید.

:: از مصرف همزمان این دارو با ترکیبات حاوی الکل خودداری نمائید.

:: مصرف این دارو ممکن است سبب خواب آلودگی شود، بنابراین در طول مصرف دارو در هنگام رانندگی و یا اعمالی که نیاز به هشیاری دارد، احتیاط نمایید.

:: در صورت نیاز به قطع دارو حتما پزشک معالج را در جریان قراردهید زیرا ممکن است کاهش تدریجی دارو مورد نیاز باشد.

Facebook
Twitter
LinkedIn

حتما این مطالب را بخوانید

پیمایش به بالا