نوجوانان و مصرف الکل و مواد

 

نوجوانان و مصرف الکل و مواد

نوجوانان ممکن است از راه های مختلفی درگیر مصرف مواد یا الکل شوند. آزمایش الکل و مواد در دوران نوجوانی شایع است. متأسفانه نوجوانان معموالّ بین اعمال امروز و پیامدهای فردا ارتباطی نمی بینند. آنها همچنین احساس می کنند در برابر مشکلاتی که دیگران تجربه می کنند، غیر قابل نفوذ و ایمن هستند. مصرف الکل و سیگار در سن پایین، احتمال مصرف سایر مواد را بیشتر می کند. برخی از نوجوانان ممکن است مصرف را بیازمایند و متوقف کنند و یا به مصرف گاهگاه آن ادامه دهند. برخی به مواد وابستگی پیدا می کنند و به سوی مواد خطرناک تر می روند و با این کار آسیب هایی به خود و دیگران می زنند.

نوجوانی دوره ای از زندگی است که فرد چیزهای جدید را می آزماید. نوجوانان به دلایل زیادی الکل یا موادمصرف می کنند که از آن جمله می توان به کنجکاوی، داشتن احساس خوب، کاهش استرس و احساس بزرگ شدن اشاره کرد.

تشخیص اینکه کدام نوجوان بعد از آزمایش، مصرف را متوقف می کند و کدام یک مشکلات جدی پیدا خواهد کرد، دشوار است. نوجوانانی که احتمالّ با مشکلات جدی مصرف الکل و مواد رو به رو می شوند عبارتند از:

  • افراد با سابقه خانوادگی اعتیاد
  • نوجوانان افسرده
  • افرادی که اعتماد به نفس پایین دارند

نوجوانان مواد مختلفی را اعم از قانونی و غیرقانونی مورد سوء مصرف قرار می دهند. مواد قانونی موجود عبارتند از: داروهای تجویزی، مواد استنشاقی )عطرها، چسب و حلال ها(، مواد دارویی ضد سرفه، ضد سرماخوردگی، خواب آور و داروهای رژیمی. شایع ترین مواد غیرقانونی عبارتند از: الکل، ماری جوانا، مواد محرک (کوکائین،کراک( LSD ،فن سیکلیدین، تریاک، هروئین و ecstasy .

مصرف مواد غیرقانونی به ویژه در بین نوجوانان کم سن رو به افزایش است. متوسط سن اولین مصرف ماری جوانا در آمریکا 14 سال و مصرف الکل قبل از 12 سال است.

مصرف مواد با پیامدهای منفی متعددی همراه است مانند افزایش احتمال مصرف مواد دیگر در آینده، ناتوانی در مدرسه و قضاوت ضعیف که می تواند به تصادف، خشونت، ارتباط جنسی غیرایمن و خودکشی منجر شود.

والدین می توانند از طریق آموزش های زودرس در باره مواد، ارائه الگو از خود و شناخت سریع مشکل، درمراحل اولیه شکل گیری آن به نوجوان کمک کنند.

علائم هشدار دهنده مصرف الکل و مواد عبارتند از:

علائم جسمی: خستگی، شکایات مکرر درباره وضع سلامت، قرمزی چشم ها و سرفه مداوم علائم هیجانی: تغییرات شخصی، تغییرات ناگهانی خلق، تحریک پذیری، رفتارهای غیرمسئولانه، اعتماد به نفس پایین، قضاوت ضعیف، افسردگی و از دست دادن کلی علائق

در خانواده: بحث کردن، قانون شکنی، انزوا و دوری از اعضای خانواده

در مدرسه: کاهش علاقه، نگرش منفی، افت نمرات، غیبت های زیاد، فرار از مدرسه و مشکلات انظباطی مشکلات اجتماعی: پیداکردن دوستان جدیدی که به استانداردهای خانه و فعالیت های مدرسه توجه کمتری دارند، مشکلات قانونی و تغییر در الگوی لباس پوشیدن و موسیقی گوش دادن.

برخی از عالئم هشدار فوق الذکر می توانند نشانه وجود سایر مشکلات باشند. والدین ممکن است علائم ناراحتی را شناسایی کنند اما نباید تشخیص بگذارند. یک روش مؤثر برای مراقبت و نشان دادن نگرانی توسط والدین، بحث آزاد با نوجوان در مورد مصرف و احتمال اعتیاد به مواد و الکل است. مشورت با پزشک برای رد کردن علل جسمی می تواند اولین قدم باشد، در مرحله بعدی ارزیابی جامع توسط روان پزشک کودک و نوجوان لازم است.

Facebook
Twitter
LinkedIn

حتما این مطالب را بخوانید

پیمایش به بالا